Čený bez

 
Sirup
Potřebujeme
1 kg plodů bezu černého
0,5 l vody
Kousek celé skořice
1 kg cukru
(existuje cukr na přípravu sirupu z bobulového a peckového ovoce)
 
Postup:
Omyté okapané plodyoddělíme od stopek
Vložíme do hrnce s vodou a skořicí
Vaříme 5 - 10 minut, dokud bobule nepopraskají
Vychladlé smícháme s cukrem
Přes noc uložíme do chladu
Vylisujeme a přesedíme
Ještě vaříme 3 minuty
Horký uzavřeme do sklenic
 
Poznámky:
Ředíme  1 : 6
 
Ještě jeden

Sirup z černého bezu

1 kg plodů černého bezu, 700 g hnědého třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, šťáva ze třech citrónů
Nejdříve plody omyjte a zkraťte stonky co nejvíce k plodům-bobulím. Vidličkou nebo rukou otrhejte bobule, dejte je do kastrolu a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu a přidejte hnědý cukr, skořici a šťávu ze 3 citrónů. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do vyvařených lahví. Uchovávejte v ledničce.