Olej
V květové podobě budeme připravovat olej jednosložkový. U oleje dáme přednost kvalitnímu slunečnicovému, který není tolik aromatický.
Neumím si představit vícesložkový . Květy bývají samy o sobě hodně voňavé. Příprava je obdobná jako u bylinkových.
Potřebujeme
Olej (slunečnicový)
Květy bez zelených částí
Postup
Olej nalijeme do větší sklenice s uzávěrem
Přidáme květy. Omyté a zcela suché
Uzavřeme a postavím na temné místo
Občas zatřepeme
Hotový je cca za 3 až 4 týdny
Přecedíme do sklenic
(část kvítků můžeme nechat na dně lahvičky jako dekoraci)
Oleje se také mohou připravit z květů sušených.
Zaručí nám, že v nich není žádná voda a zajistíme se delší trvanlivost.
Nemělo by dojít k plesnivění (což může spůsobit zbytek vody v bylince). Postup je stejný
Používámena dochucení salátu. V malém množství. Je dot silně aromatický a používáme ho jako delikatesu.
Oblíbené jsou z fialky, růže, měsíčku, levandule