* Víno   Čaj  *  Limonáda  *  Likér  *

 
LIMONÁDA
Poslední dobou se do popředí dostávají přírodní domácí limonády a ochucené vody.
Do džbánu nalijeme vodu, přidáme citron nebo limetku, (třtinový cukr), mátu. A dochutíme některým květinovým sirupem.  Stejně tak nám poslouží omyté květy, keré vhodíme do džbánu. Přidáme kostky ledu nebo zchladíme v lednici.
A čím si tu limonádu ochutíme?
Květ černého bezu, Fiallka, Ibišek, Lípa, Levandule, Šeřík, Růže
K oslazení místo cukru poslouží Stevie, Lipia
 
ČAJ
Z většiny jedlých květů/lístků  se připravuje čaj. Každý zná, že se přelije hrstka sušených bylinek vroucí vodou.
 
A což takhe použít čerstvé bylinky? Čaj je lahodný, jemný a současně výrazný a hlavně bez pachutě sena
Jak na to? jednoduše pár lístečků / květů přelijeme vroucí vodou a necháme chvíli vylouhovat. Je VYNIKAJÍCÍ.
Tady máme poměrně širokou škálu výběru
Květ černého bezu, Fialka Heřmánek, Ibišek, Lípa, Levandule Měsíček, Sedmikráska, Rýmovník, Máta, Meduňka, Růže,
 
VÍNO
Jsou dva způsovy výroby takovéhoto vína. Je to klasiký postup  v demižonu pod kvasnou zátkou a tzv. babský postup v zavařovací sklenici.
Setkala jsem se s použitím: Růže, Fialka, Levandule Šeřík
 
LIKÉR
 
I likér se nechá vyrobit z květů. Potřebujeme cukr, hrst květů a kvalitní alkohol - líh, bílý rum, vodka.
Vše dáme do sklenicea necháme rozležet.
I tady jsou omezené možnosti
Fialka, Růže, Šeřík, Levandule a Černý bez (plody)
Likér z tmavých plodů černého bezu se připravuje odlišně, přesný recept bude uveřejněn.