Ocet

Ač to zní divně, i z květů se připravují octy. Sortiment je omezený, využijeme okvětní lístky, které jsou hodně aromatické a barevně výrazné.
Hodí se růže, fialka, měsíček, šeřík, levandule (tyto mám vyzkoušené)
 
Potřebujeme
1/2 l kvalitního octa (vinný, jablečný)
Hrst květů
 
Postup
Ocet přelijeme do větší zavařovací sklenice
Přidáme osušené květy
Uzavřeme a postavíme na světlé místo
Obden protřepeme
Necháme takto 14 dní
Přecedíme do  lahve
Můžeme přihodit na dno lahve snítku bylinky
 
Využití
Používáme jako delikatesu v malém množství
Do salátů
Ve studené kuchyni
K přípravě použijeme květy čerstvé nebo sušené. Lepší aroma však dají ty čerstvé.
 
 
Některé druhy také k  lidové léčbě