Sirupy

 
Všeobecný postup při přípravě sirupů z jedlých květů
 
 
Jak
Převařenou vodou zalijeme květy
Necháme louhovat 2 až 24 hodin
Scedíme, vymačkáme zbytek i z květu
Přidáme cukr
Necháme rozpustit  při zahřívání
Maximálně můžeme nechat přejít varem 3 minuty
Přidáme citron a trochu kyseliny citronové
Teplé ještě přes plátno slijeme do lahví nebo sklenic
Uchováváme v chladu
 
 
Potřebujeme
Květy - bez zelených částí, omyté, okapané
Vodu převařenou
Cukr krupice klasický nebo třtinový
Část lze nahradit stévií či medem
Citronovou šťávu
Pokud chceme sirup uchovat delší čas tak kyselinu citronovou
Plus nějaký konzervační přípravek
Rovněž sirupy můžeme klasicky zavařit jako kompoty při 80 stupních