Fialka

Fialkový sirup
Potřebujeme
1/2 l vody
1/2 kg cukru
2 - 3 hrsti fialek (čím více, tím lépe)
1/2 citronu
 
Postup
Vodu převaříme a horkou slijeme přes květy
Necháme louhovat min. 2 hodiny než vody vychladne
V tuto chvíli má výluh zelenou barvu
Přecedíme do hrnce. 
Pomalu přidáváme citrón. Stačí 10 až 15 kapek
Barva se nám začne měnit na fialovou
Přidáme cuka a mírně zahříváme než se rozpustí
Necháme rozpustit
Přelijeme do lahví a uchováváme v chladu
 
Poznámka
Citrón přidáváme opravdu po kapkách, protože barva se pomalu začne měnit na fialovou. Pokud to přeženeme, začne růžovět.
Ale my chceme sirup fialový.
Hotový můžeme ještě zavařit (sterilovat) nebo  zamrazit. Jinak uchávat v chladu.
Vynikající pro přípravu koktejlů.
 
Fialkový ocet
Potřebujeme
1/2 kvatitního octa (vinný nebo jablečný
Hrst květů fialky
 
Postup
Květy omyjeme a dostatečně necháme okapat
Zalijeme octem
Uzavřeme
Necháme 2 týdny macerovat
Přecedíme do lahví
 
Využití
Dochucení janích salátů
Při bolesti hlavy
Čistí pokožku
(Užívá se zředěný vodou)
 
 
Fialkový olej
Potřebujeme
Olej slunečnicový
Květy fialek
 
Olej nalijeme do sklenice  suzávěrem
Přidáme květy (omyté, suché)
Uzavřeme  postavíme na temné místo
Občas protřepeme
Hotovoje za 3 až 4 týdny
Přecedíme do sklenic.
 
 
K dochucování salátů
 
 
 
 
 
 
Kosmetický olej
 
Obdobný postup, jen budeme potřebovat olej tělový, např. od Solusu - mandlový, slunečnicový, neutrál