Pesto-Recepty

 
Bazalkové
Potřebujeme:
Mramorový hmoždíř s dřevěnou paličkou
Bazalka
Olivový olej
Sůl
Česnek
Parmezán
Oříšky
Postup:

Rajčatové
Potřebujeme:
200g rajčat
5 lžíc octu
2 stroužky česneku
2 lžíce parmezánu
Bazalka, oregano, tymián
Ořechy (vlašské nebo piniové nebo mandle
Postup:
Rajčara rozvařit v troše vody s octem
Polovinu rajčat rozmixovat s ořechy na pyré
Přidat česnek, sýr
Promíchat s olejem
Dochutit bazalkou, oreganem, tymiánem
Míchat, až se svaří na hustou omáčku
Teplé plnit do sklenic
Poznámky:
Z  1 kg rajčat jsou 2 malé zavařovačky.
Použití:
na chleba, potřít s ním brambory, na zeleninu před grilováním, na těstoviny
 
 
 
Mrkev
Potřebujeme:
Nať z mrkve
Olivový olej
Slunečnicová semínka/oříšky
Česnek
Lahůdkové droždí
Sůl, pepř
Citronová šťáva
Voda
Postup:
Odtrháme nať od mrkví a pořádně ji umyjeme
Poté ze stonků otrháme lístky, které budeme na pesto používat
Semínka nebo oříšky v pánvi na sucho lehce osmažíme
Vychladlé posekáme
Vše dáme do mixeru, včetně trocha oleje  vody, rozmixujeme
Pak přidáme sůl, pepř, citron
 
Vodu a olej přidáváme postupně. Pesto nemá být příliš husté ani příliš řídké
 
Výborné na těstoviny, pečivo, palačinky.....
 
 
Ředkvičky
Potřebujeme
Čerstvé listy ředkviček
Sýr
Oříšky/semínka
Olivový olej
Česnek 2 stroušky
Sůl, pepř
 


Bazalkové pesto

svazek čerstvé bazalky (cca 25 g) • 50 g piniových oříšků • 100 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžička citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Petrželkové pesto

2 hrsti petrželky (50 g) • 30 g kešu ořechů • 20 g konopných semínek • 100 ml olivového oleje • 4 lžíce lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1/2 lžičky soli

Koprové pesto

svazek kopru (20 g) • 30 g slunečnicových semínek • 50 ml olivového oleje • 50 ml avokádového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 2 lžičky citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Tymiánové pesto

30 g čerstvého tymiánu (bez tuhých stonků) • 30 g kešu ořechů • 10 g konopných semínek • 80 ml olivového oleje • 3 lžičky lahůdkového droždí • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky soli

Špenátové pesto

50 g čerstvého špenátu • 50 g vlašských ořechů • 100 ml olivového oleje (nebo kombinace olivového s olejem z vlašských ořechů) • 1 stroužek česneku • 1 lžíce citronové šťávy • 1/2 lžičky mořské soli

Pažitkové pesto

Pesto z rukoly

Ředkvičké pesto z natě

Libečkové pesto

Rajčatové pesto

Paprikové pesto

Pesto z medvědíh česneku

Pesto z planých bylin